Keratokonus
Keratokonus Nedir?
Keratokonus, kornea denilen, gözün en dış kısmında yer alan ve ışığın gözün retina tabakasında odaklanmasını sağlayan şeffaf tabakasının ilerleyici incelmesi ve öne doğru bombeleşmesi ile sonuçlanan bir göz hastalığıdır. Keratokonus hastalığında kornea normalden daha ince ve koni şeklini alır. Bu durumda bakılan nesnelerin net bir görüntüsü retinaya düşemez ve hastada bulanık görme, çift ve gölgeli görme, ışıklarda uzama ve ışığa hassasiyet gibi görme problemlerine yol açabilir.
Keratokonus Belirtileri
Keratokonus belirtileri şunları içerebilir:
- Görme bulanıklığı
- Gözlük numaralarının sık değişmesi
- Gözleri kısarak odaklama ihtiyacı
- Çift görme
- Işığa hassasiyet
- Göz kamaşması
- Kontakt lenslerin uyumsuz hale gelmesi
Keratokonus Nedenleri
Keratokonus hastalığının kesin nedeni bilinmemektedir. Ancak genetik faktörler, göz ovuşturma, alerjiler ve bazı bağ dokusu hastalıkları keratokonus riskini artırabilir.
Keratokonus Tanısı
Keratokonus tanısı, göz doktoru tarafından yapılan detaylı bir göz muayenesi ile konulur. Muayene sırasında, korneanın şekli ve kalınlığını değerlendiren korneal tomografi ya da topografi cihazlarından faydalanılır. Keratokonus hastalığının tanısının konulması kadar hastalığın hastada ilerleyici olup olmadığının tespit edilmesi de bu cihazlarla yapılmalıdır.