Görme Rehabilitasyonu

görme rehabiltasyonu - hatice semrin timlioğlu iper

Görme Terapisi (VT) Nedir?

Görme terapisi, etkili görsel beceriler ve işleme geliştirmeye yardımcı olan bir dizi terapötik prosedürü içerir.

Görme terapisi, her hastanın özel ihtiyaçlarına göre bireysel olarak reçete edilir ve bir doktor tarafından izlenir.

Bir görme terapisi programı, lensler, filtreler, kapayıcılar, özel aletler ve bilgisayar programlarının yanı sıra, gözlerin gücünü ve etkinliğini artırmaya yardımcı olan fiziksel egzersizleri içerebilir.

Görme terapisi aracılığıyla, hastalar görsel bilgiyi işleme ve yorumlama öğrenirlerken, görsel yeteneklerini yeni bir şekilde kullanmayı öğrenirler.

Görme Terapisi Kimlere Fayda Sağlar?

Görme terapisi, her yaştan insan için derin bir fark yaratabilir. Görme, baskın duyumuz ve öğrenme sürecinde bilgi toplamanın birincil kaynağıdır. Öğrendiklerimizin yüzde sekseni gözlerimiz aracılığıyla gerçekleşir; bu da görme ve/veya görsel algı zorluklarının okuma, öğrenme ve akademik başarı üzerindeki etkisinin büyük olabileceği anlamına gelir.

Görme Terapisi ile Pozitif Etkilenebilen Durumlar

Ambliyopi (Tembel Göz)

Ambliyopi, genellikle bir gözde görülen görme kaybı veya gelişim eksikliğidir ve genellikle şaşılık ile ilişkilidir. İşlev bozukluğu aslında gözde değil, beyinde gerçekleşir ve herhangi bir göz sağlığı problemi ile ilgili değildir. Ambliyopi lenslerle düzeltilmez, ancak görme terapisi ile fayda sağlanabilir. Ambliyopinin düzeltilmesi herhangi bir yaşta başlanabilir, ancak erken tespit ve müdahale tam iyileşme şansını artırır.

Şaşılık (Göz Dönmesi)

Şaşılık, gözlerin paralel olmaması durumudur. Şaşılıkta bir göz içeriye, dışarıya veya alternatif olarak kayabilir, kişiye “şaşı” bir görünüm verebilir ve sıklıkla ambliyopi veya “tembel göz” ile sonuçlanabilir. Bazen gözleri daha yakın hizalamak için cerrahi gerekebilir, ancak bu sadece kozmetik bir çözüm sunar ve işlevsel bir iyileşme sağlamaz. Beyin göz hizalamasını kontrol eder ve iki gözden gelen görüntüleri birleştirmediğinde (3D resim oluşturmadan), görme terapisi beyni bu işlevi yerine getirmesi için eğitebilir. Erken tespit ve müdahale en iyi sonuçları verir.

Çift Görme (Diplopi)

Diplopi, iki gözün bağımsız olarak farklı görüntülere odaklanması sonucu oluşur; beynin bu görüntüleri birleştirmesi gerekir. Diplopinin birçok olası nedeni olabilir, ancak kaynak teşhis edildikten sonra, görme terapisi bu durumu düzeltmede oldukça etkili olabilir.

Yakınlaşma Yetersizliği

Yakınlaşma yetersizliği, gözlerin yakındaki bir nesneye odaklanırken düzgün bir şekilde hizalanmaması durumudur. Okurken veya yakın bir nesneye bakarken gözlerinizin birlikte dönmesi ve tek bir görüntü oluşturması gerekir. Yakınlaşma yetersizliği yaşayanlar çift görme, göz yorgunluğu ve zayıf okuma anlama gibi belirtiler yaşayabilirler. Bu, okulda okuma zorluğu çeken çocuklar ve rakamları karıştıran yetişkinlerde yaygın bir problemdir. Görme terapisi bu semptomları büyük ölçüde hafifletebilir ve okulda, işte ve günlük yaşamda daha başarılı sonuçlar elde edebilir.

Öğrenmeyle İlgili Görme Zorlukları

Okuma, yazma veya öğrenme zorlukları bir görme problemi sonucunda olabilir. Öğrenme bozukluğu teşhisi konulan birçok çocuk, aslında bir görme ile ilgili problem yaşıyor olabilir ve bu durum uygun görme terapisi ile büyük ölçüde azaltılabilir.

Kötü Binoküler Koordinasyon

Binoküler görme, her iki gözün bir görsel noktayı hizalaması ve her gözden gelen görüntüleri birleştirerek çok boyutlu bir görüntü oluşturma yeteneğidir. Görme terapisi, kötü binoküler koordinasyon yaşayan hastaların gözlerini bu şekilde birlikte çalışmaları için eğitebilir.

Spor Görme İyileştirme

Görme terapisi, sporcuların algısal hızını, reaksiyon süresini, 3D görüşünü, çevresel farkındalığını ve göz-el koordinasyonunu geliştirmeye yardımcı olabilir. Spor görme terapisi için Nike Sparq Vapor Strobe eğitim gözlüklerini kullanıyoruz; bu gözlükler algısal hızı artırabilir (epilepsi hastaları bu gözlükleri kullanmamalıdır).

Yaralanma Sonrası Görme Rehabilitasyonu

Görme rehabilitasyon terapisi, nörolojik bozukluklar, boyun burkulması, hafif ve ağır travmatik beyin yaralanmaları, felç, anoksik yaralanma ve serebral palsi gibi birçok durum nedeniyle görme ile ilgili problemleri tedavi etmek için kullanılabilir. Baş dönmesi ve yön bulamama (genellikle vestibüler sorunlara atfedilen) görme bazlı olabilir ve uygun görme terapisi ile yardımcı olunabilir.

Özel Gereksinimlere Sahip Bireyler için Görsel Rehabilitasyon

Otizm, Down Sendromu, Dikkat

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir