Disleksi

disleksi - hatice semrin timlioğlu iper

Çocukların çoğu okumayı neredeyse kendi kendilerine ve hızla öğrenebilirler. Hangi okuma programının kullanıldığı önemli değildir; çocuk okuma becerilerini hızla ustalaşır. Disleksi, bir çocuğun standart bir okuma programına yanıt vermediği ve adım adım yönlendirilmesi gereken durumlar için kullanılan bir terimdir. Harfleri tanımlayamamasından kaynaklanır ve aslında bir görme yolları problemidir. Bu terim, parlak bir çocuğun okumayı öğrenmesini zorlaştıran herhangi bir durumu tanımlamak için kullanılır. Okuma öğrenmeyi etkileyen pek çok sorun olabilir. Aşağıdakiler bunlardan bazılarıdır:

Dil Sorunları

Çocuk kelime anlamını anlamayabilir veya dil ile tanışık olmayabilir. Eğer çocuğa okurken yaşına uygun bir hikayeyi anlamıyorsa, dil sorunu büyük olasılıkla okuma sorunu ile bağlantılıdır. Bir çocuk kendisine okunanı kolayca anlıyorsa, o zaman okuma anlama engelinin büyük olasılıkla bulunmadığı düşünülebilir.

Fonemik Farkındalık

Bu durumda çocuk, ses akışını duyamaz ve parçalara ayıramaz. Örneğin, çocuk “köpekevi” kelimesinin “köpek” ve “ev” seslerinden oluştuğunu duyamayabilir. Ya da çocuk “tosbağa” kelimesinin “tos” ve “bağa” kelimelerinden oluştuğunu duyamayabilir. Kelimelerdeki sesleri duymayan çocuklar, harflerle eşleştirmeye çalıştıkları sesleri duyamadıkları için tipik fonik programlarla zorluk yaşarlar.

Otomatik Adlandırma

Çocuk, bir sembolü, harfi algılamakta yavaş olması ve onun hangi ifadeye karşılık geldiğini hatırlamakta ve gösterdiği sesi çıkarmakta zorlanmasıdır. Zayıf otomatik adlandırmada, bir çocuk kelimeleri seslendirmede çok yavaştır. Bir çocuğun bütün kelimeleri tanıma becerisi ne kadar iyi olursa, o kadar hızlı okuyabilecektir.

Görselleştirme

Çocuk, kelimeleri zihninde canlandıramaz veya kelimeleri canlandırma öğretilmemiş olabilir. Bu nedenle, çocuk bir satırda bir kelimeyi seslendirirken, aynı kelimeyi bir sonraki satırda tanımaz. Öte yandan, kelimeleri kolayca zihninde canlandırabilen bir çocuğun iyi bir kelime haznesi olabilir, ancak yine de ilk kez görülen kelimeleri “seslendiremeyebilir”. Kelimeleri çözmek aşaması geçilip yerine okuma anlama geldiğinde, okunan hikayeyi canlandırmayı öğrenmemiş olan çocuk dezavantajlıdır.

Uzamsal Algı/Göz Takımı

Çocuk, sembolleri bir araya geldiğinde karıştırır. Harfleri iyi aralıklı ve büyük bir flashcard üzerinde tanıyabilir, ancak aynı harfleri küçük ve bir satırda bir araya geldiklerinde tanıyamaz. Bu tür uzamsal algı sorunları, görme problemleri nedeniyle basılı bir satırda harflerin çift görülmesi veya üst üste benmesi nedeniyle olabilir. Bu karışıklık aynı zamanda web sayfamızda da açıklanmaktadır.

Yön Duyarlılığı

Uzayda sağ ve sol kavramlarını anlama yeteneği küçük bir çocuk için sıklıkla iki yönlü: “bana doğru” ve “benden uzak”. Okumaya başladığında “b” ve “d” çok benzerdir, her ikisi de bir yarım dairenin olduğu bir çizgidir ve daire “dışarıya” veya “benden uzak”a gider. Bu tür bir çocuk, bir “b”nin bir “d”den farklı olduğunu anlamayacaktır. Bu, sadece hangi harfin hangisi olduğunu hatırlamamanın ötesinde farklı bir problemdir. Bu tür bir çocuğa göre, “b” ve “d” “aynı görünüyor”dur. “b”ler ve “d”ler arasındaki farkı öğretmek için çeşitli kullanılan yöntemlerin daha farklı olması gerekir.

Gelişimsel Görme Değerlendirmesi

Gelişimsel Görme Değerlendirmemizin amacı, okuma sorununa neyin neden olduğunu anlamaktır. Bu, yukarıdakilerden herhangi biri veya tümü olabilir. Ancak, temel problemler ortadan kaldırılabilirse sorun hızla çözülebilir. Bir çocuğun bir kelimenin parçalarını ayırt edebilmesi, kelimenin parçalarını zihninde canlandırabilmesi ve kelimenin parçalarını duyabilmesi durumunda, öğrenme hızı dramatik olarak artacaktır. Görsel tedavi programlarımız eksik fonik becerileri öğretmez; bunlar ayrı uzmanlık alanlarıdır. Ancak fonik beceri eksikliklerine neden olan görme sistemi ve görsel beceri eksikliklerini giderir. Görme becerisi eksiklikleri, hem kodlamayı hem de çözümlemeyi farklı şekillerde engelleyebilir. Görme sorunları, görme tanıma, okuma anlama, ezberleme, hatırlama, akıcılık, hız, ritim ve okuma veya yazma süresi gibi bir dizi farklı şekilde sorunlara neden olabilir.

Görme tedavisinin, disleksik bireylerdeki görme ile ilgili öğrenme zorluklarını teşhis etmeye ve yönetmeye nasıl yardımcı olabileceğini açıklamak için, disleksi kategorilerinden bazılarını kısaca açıklamak yararlı olabilir.

Dizfonzi

Birincil sorunun harf-ses entegrasyonu olduğu bir işlev bozukluğudur. Kelimeleri veya harfleri eşlik eden fonetik seslerle tanımlayamazlar. Fonetik, heceleme ve/veya yapı analizi gibi becerileri kullanarak yabancı kelimeleri çözemezler. Bu bir çözümleme sorunudur. Dizfonetikler eidetik kodlamaya (fotografik hafıza becerileri) güvenirler. Eidetik kodlamayı, kelimeleri seslendirmek yerine ezberlemek olarak düşünebilirsiniz. “pnömoni” ve “mnemonik” gibi kelimeler eidetik olarak kodlanmıştır. Dizfonetikler tanıdık kelimeleri tanıyabilirler, ancak yabancı ve çok heceli kelimeleri etkili bir şekilde çözemezler çünkü sesleri seslendirme ve birleştirme konusunda zorluk yaşarlar. Örneğin, “sorunl” kelimesi öğretildiyse, “torun” kelimesiyle zorluk çekebilirler veya “sorunlu” kelimesini nasıl okuyacaklarını bilemeyebilirler. Bu çocuklar genellikle görme tedavisi yerine daha fazla eğitimsel yardıma ihtiyaç duyarlar, ancak zorlukların bazılarının nedeni olabilecek görme sorunlarını iyileştirmek her zaman faydalıdır.

Disidezi

Tüm kelime çözümlemeyi içeren bir işlev bozukluğudur, bu kelimelerin şekil ve yapılarına dayanarak tanındığı daha genel bir süreçtir. Bu, dizfonzi’nin tam tersidir. Disidezik olarak kabul edilen insanlar, tüm kelimeleri veya yapıları alıp onları bir sembol olarak algılayamazlar (veya gestalt), ancak sesleri heceleme ve yapı analizi gibi becerileri kullanabilirler. Bu, iyi bir fotografik hafızaya sahip olmadıkları anlamına gelir. Bu daha çok bir kodlama sorunudur. Bilgileri depolamakta zorluk yaşarlar, bu da sıralı belleği (şeylerin doğru sırasını bilmek) içerir. Sonuç olarak, bilgiyi geri almak zordur. Bu işlev bozukluğunu yaşayan insanlar, bunun yerine sesli kodlama gibi, yanlış yazı yazmaya neden olabilen kodlama sorunları yaşarlar. Bazı araştırmacılar, bu bireylerin zayıf kısa süreli görsel belleğe (daha önce sunulan görsel deneyimleri hatırlama yeteneği), görsel ayırt etme (görsel desenler arasındaki farkı belirleme), görsel figür arka plan (belirli bir görsel alanın bir parçasını ayırt etme, örn. Nerede Waldo) ve görsel sıralı bellek (belirli bir sırayla görselleştirme) sahip olduğunu bulmuştur. Bu sorunlar genellikle görsel algı eğitimi ile iyileştirilir. Görsel algı terapisi, kişinin okuma becerilerini ve anlama yeteneğini iyileştirebilir.

Disnemkinazi

Bellek ve motor hareketi içeren bir işlev bozukluğudur. Bu işlev bozukluğuna sahip bireyler, genellikle harf ters çevirmelerinin anormal derecede yüksek sıklığıyla ayırt edilirler. Bu, disleksi kelimesini duyduklarında çoğu insanın düşündüğü işlev bozukluğudur. Aslında bu bir görme yollarının gelişimsel sorunudur. Bu, sağ-sol ve yön duyarlılığı olarak bilinen görsel uzamsal becerilerin yetersiz gelişimi nedeniyle oluşur. Sembol yönelimi gibi konularda sorun yaşarlar. Örneğin, “p”, “b”, “q” ve “d” hepsi farklı şekillerde yönlendirilmiş aynı semboldür. Disnemkinazikler, bu sembolü farklı yönlendirildiğinde farklı harfler olarak görmeyecek ve karıştıracaktır. Sonuç olarak, disnemkinazikler harfleri ve heceleri yer değiştirebilir, anlamsız göz hareketleri sergileyebilir, aşırı derecede ters çevirmeler yapabilir ve uzamsal zorluklar yaşayabilir. Genellikle zayıf görme tanıma becerisine sahiptirler ve görme kelime hazinesi oluşturmakta zorluk çekerler. Okuma genellikle yavaş ve zordur, çünkü genellikle sesli okur ve heceleme yaparlar. Disnemkinazi, görme tedavisi uzmanı tarafından tanımlanması ve tedavi edilmesi en kolay disleksi türüdür.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir