CVI – Kortikal Görme Bozukluğu

 

Artık bebeklerimizi yaşatabiliyoruz ama onların görmesini sağlayabiliyor muyuz?

cvi - hatice semrin timlioğlu iper
 

CVI (Serebral Görme Bozukluğu) özellikle prematüre doğan ve kuvöz bakımı gerektirmiş olan bebeklerde görülen, beyin problemlerinden kaynaklanan önlenebilir bir görme engelliliğidir.

Sıklıkla odaklanamayan bakışları veya göz teması kuramaması nedeni ile göz hekimine götürülen bebeğin, göz muayenesinin yapısal olarak normal çıkması, ailede bebeğin görmesinde sorun yok biçiminde algılanabilmekte veya çocuğun durumu beyne bağlı körlük veya otizm olarak değerlendirilebilmektedir. Oysa bu bebeklerin sorunu bakamamalarıdır.

Bu bebeklerde görmeye çalışmak öyle büyük bir çaba gerektirir ki görsel uyarandan mümkün olduğunca kaçınmaya çalışırlar. (Aşağıdaki resimde CVI’lı bir çocuğun annesine baktığında nasıl gördüğü canlandırılmıştır.)

cvi-2 - hatice semrin timlioğlu iper

Bu bebekler görmenin zahmetini azaltmak için göz teması kurmaktan kaçınır ve bu nedenle de sıklıkla durumları otizm olarak değerlendirilir. Halbuki onlara zor gelen sadece görmek değil, aynı anda birden fazla uyaranı değerlendirmekti. Mesela aynı anda ses ve görüntüyü birlikte işlemek de beyinleri için çok zordur.

Bu nedenle sessiz bir ortamda ışığa veya koyu zeminde ışıklı veya belirli bir renkte (sıklıkla kırmızı) tek bir cisme bakmak isterler. Bir şeye bakarken aynı zamanda bir ses duyarlarsa ikisine birden dayanamazlar.

cvi-3 - hatice semrin timlioğlu iper

Peki, Düzeltilebilirler mi?

Evet. Ancak erken tanı ve kıymetli düzeltme süresini geçirmeden tedaviye başlanırsa büyük oranda düzelebilirler, okuyabilir, meslek edinebilir ve sosyal yaşama özgürce katılabilirler.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir